Enjoy the rhythm: Spicemarket, New Delhi
Zet het volgende nummer op Spotify op, draai je volume op stand tien en laat je meevoeren door het Indiase ritme:
Waar vind je het lekkerste Indiase eten in New Delhi?
Blog 3
Pittig, pittiger en pittigst. Waar denk jij aan bij de Indiase cuisine? Ga mee naar mijn favoriete New Delhi spot en ontdek hoe de kruiden de polonaise dansen tegen je gehemelte.
Kijk uit je raam in New Delhi. Rechts een fabriek, die zwarte wolken uitstoot. Links een zon, die samensmelt met de horizon.
De zwarte wolken bewegen als schaduwen langs je raam en verdwijnen in het niets. Een bruine mistachtige deken bedekt de stad. De luchtkwaliteitsindex schreeuwt: ‘blijf binnen’. Je maag gromt en knort.
En restaurant Spicemarket dan? Trotseer de smog, spring in een tuk tuk en een Feast in New Delhi begint.
Waan je thuis bij Spicemarket in New Delhi
Stap naar binnen en voel de gemoedelijke sfeer. Vijf tafels, twee comfortabele zithoeken en een bar in een retrolook met okergele- en donkergroene tegels op de wand.
De steriele roestvrijstalen keuken staat in contrast met het intieme restaurant gedeelte. Een glazen wand scheidt beide delen. Op de planken aan de wand schitteren glazen potten met kleurrijke kruiden alsof ze al zeggen: “Wacht maar af, wij zijn er klaar voor.”
‘A feast’ begins bij Spicemarket in New Delhi
Ruik je de geuren al, wanneer het eten op tafel verschijnt? Proef de tinteling op de tong. De tikka geeft een zinderend feest, terwijl de groene palak paneer zich met de witte kaasblokjes in de hoek verschuilt, bescheiden als spinazie is.
De oranje butter chicken met een laagje olie is comfort food onder de curry’s. Het omhelst je smaakpupillen en fluistert ‘alles komt goed’.
En dan: het naan brood. Een krokant laagje bedekt de luchtige bubbels van het dunne deeg. Knoflook en koriander zweven verleidelijk in het laagje vet. Scheur nog een stuk af, het mag. De supermarktversie verban je vanaf nu tot museumbrood.
Idee: bestel nog twee extra porties, neem ze mee naar huis en kleur morgen je eigen keuken met de geuren uit India.
Wees gewaarschuwd
Wat doe je na afloop tegen die knoflookwalmen in je mond? Waar blijft dat Wilhelmina pepermuntje als je het nodig hebt?
Als de ober aanloopt met een dienblad vol schaaltjes en witte snoepjes erop, bedenk dan: niets is wat het lijkt. Vraag je af waarom de goede man er water opgiet en hoe het komt dat de pepermunt vervolgens groter wordt.
Hou dit in je achterhoofd, voordat je gretig het witte balletje in je mond stopt en je gorgelend en naar adem happend een witte katoenen doek uit je mond trekt, terwijl je tafelgenoten hun handen ermee afdoen.
Fun facts
Hoe neutraliseren Indiërs de knoflook na de maaltijd? Ze nemen tijdens of na het eten:
-
- yoghurt: Raita is bijvoorbeeld een bijgerecht met kruiden en yoghurt. Dit neutraliseert de smaak van knoflook.
- munt en koriander: Deze kruiden hebben een verfrissende smaak en maskeren de geur van knoflook.
- venkelzaad, saunf: Kauw deze kruiden na de maaltijd. Dit bevordert de spijsvertering en laat een frisse smaak achter.
- kardemom, elauchi: Dit kruid heeft een zoete en aromatische smaak. Neem een Chai tea of een dessert, waarin dit is verwerkt.
- tulsi, heilige basilicum: Dit blad heeft naast neutraliserende eigenschappen ook antibacteriële kenmerken. Gebruik deze in thee na de maaltijd.
What’s next?
Wat een feest, Indiase curry op zijn best. Voor welk restaurant in Delhi maakt iemand jou midden in de nacht wakker? Laat het weten in de comments en wie weet lees je een volgende keer over jouw favoriete smaakpaleis.
Volgende keer hebben we een date in Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro met Cor. Ik trek alvast mijn sportieve schoenen aan. Lees het volgende blog ‘Christus de Verlosser, ga je mee naar Cor in Rio?