Enjoy the rhythm bij de Kerf in de Schoorlse duinen
Zet het volgende nummer op Spotify op, draai je volume op stand tien en laat je meenemen door Alfon Oekie over de Kerf in Bergen aan Zee:
De Kerf, waarom zet je hier je wekker voor?
Blog 21
Opstaan voor een zonsopgang? In Nederland? Er is een plek, waar je zelfs de vroegste wekker voor trotseert. Ontdek een bijzonder natuurfenomeen in Bergen aan Zee. De Kerf, ontstaan door een samenspel tussen mens en natuur.
Meeuwen glijden over de luchtstromen in het blauwe uur. De zon is nog niet op en het strand en de duinen zijn nog blauw-grijs van kleur. Het is vloed en je voeten soppen bij elke stap weg in het nog natte zand.
Hopen tagliatelle van zeewier liggen een meter voor de waterlijn, afgewisseld met wit schuim. Kwallen wachten her en der op het water, dat ze weer meeneemt de diepte in.
Golfslag jaagt in een regelmatig ritme het water het strand op en gaat gaandeweg over naar een monotoon ruisen van de zee.
De Kerf, een fenomenale verrassing?
Parkeer bij strandafgang Noord en loop over het strand richting Schoorl. Na ongeveer drie kilometer kom je bij een rij houten palen in het zand, strekdammen. Aan je rechterhand zie je een inham in de duinen. Deze klim je omhoog. Het ruisen van de zee verdwijnt naar de achtergrond. Het mulle zand gaat over in een groene oase.
Wat is zo bij zonder aan deze inham in het duin?
In 1997 creëert Rijkswaterstaat een opening tussen het achterliggende gebied en de zee. Waarom? Als een soort van test-case: de zee verbinden met het achterland en zo de biodiversiteit vergroten in de vallei. Binnen een maand nadat de graafmachines een 80 meter grote doorgang graven, loopt de vallei vol met water.
Het begin van een uniek experiment
Tijdens hoge waterstand spoelt het zeewater naar de vallei achter de eerste duinenrij. Doordat het zoute water mengt met het zoete water, ontstaat er een andere dynamiek en dus een nieuw leefgebied voor plant en dier.
Natuurliefhebber of vogelspotter?
Door de zoute, vochtige en kalkrijke grond ontstaat er een unieke vegetatie. Van de witte parnassia tot zeevenkel, zeelathyrus en het strandduizendguldenkruid.
Tegelijk zorgen al deze plantensoorten voor voedsel en onderdak aan verschillende vogelsoorten en insecten. Zo spot je behalve de zilvermeeuw ook lepelaars, blauwe kiekendieven en valken. En zo zie je rugstreeppadden, vlinders, watersnuffels en zomersmaragden.
Ervaar de stilte in de Kerf van de dag, die nog moet beginnen
Zoek een plek, waar het zand overgaat in helmgras voor de zonsopgang. Langzaam zie je een oranje vuurlijn links boven de horizon omhoogkomen.
De zon kruipt naar boven. De lucht en de grond krijgen een gele gloed. Het gouden uurtje is begonnen.
De magie?
Grassen glinsteren in het felle licht, terwijl de lichte zeebries ze doet bewegen. Het opkomende zonlicht reflecteert de vleugels van duizenden vliegjes, die op en neer dansen boven de waterpoelen. Muggen drijven in een slaperige toestand uitgestrekt langs elkaar op het water. Ze laten kringen achter op het wateroppervlak.
Waar is die duiningang naar de Kerf?
Inmiddels stroomt er geen zeewater meer de Kerf in en slibt de geul geleidelijk dicht. Zand zet zich af in de doorgang door de wind. Daarbij houden planten als zandhaver en helmgras stuifzand vast op het duin.
Je blik glijdt over het groene achterland. Een meeuw in de lucht beantwoordt de schelle piep van de meerkoet in het water. Het kraken van de kikker geeft het ritme aan. Is dit waar Jochem Meijer het over had met echt geluk vinden dichtbij huis?
Maakbaar geluk
Wanneer je de stilte van de Kerf verlaat, zijn inmiddels de vroege vogels op het strand aangekomen. Honden sprinten uitgelaten over het natte zand. Hier en daar begeeft een durfal zich in het koude water. Ben je klaar voor jouw ochtendduik in de zee? Opgefrist en droog rest er nog een ding. Loop terug naar de strandopgang bij Noord.
De gouden tip?
Sluit af met een kop koffie en een verse croissant bij strandpaviljoen BadaBing. De lekkerste croissants van de omgeving, warm afgebakken en natuurlijk calorie arm. Nouja, dat is misschien niet waar. Maar ze zijn wel verschrikkelijk lekker.
Liever Fietsen naar de Kerf?
Mocht je nou niet echt van het wandelen zijn, neem dan de fiets naar de Kerf. Vanaf Schoorl, Bergen of Bergen aan Zee zijn er fietspaden die je naar de vallei brengen. Van alle richtingen ben je in ongeveer een half uur bij de afslag naar het strand.
Fiets het zandpad af naar beneden en je komt aan bij een hekwerk waar je je fiets aan vastzet. Vervolgens loop je links de vallei in. Fietsroutes vind je op de site van het Noord Hollands Duinreservaat of via bijvoorbeeld de Strava-app.
Waarom de zonsopgang?
Is zonsopgang het enige moment dat de Kerf mooi is, vraag je je misschien af. Nee, de Kerf is echt een aanrader voor elk moment van de dag. Dus, wees gerust, de vallei is ook voor uitslapers.
Alleen, ter overweging: een uur voor en na zonsopgang ervaar je het blauwe- en het gouden uurtje zoals ze dat zo mooi zeggen in de fotografie. Deze tijd geeft een heel bijzonder licht aan dit magische natuurfenomeen vol kleur. Misschien dan toch maar de wekker zetten?
Een reel over de Kerf in de Schoorlse duinen
Fun facts
Lees de volgende fun facts over de Kerf in de Schoorlse duinen:
- De eerste vijf jaar stroomde het zeewater dertig keer het duingebied binnen.
- De laatste keer was tijdens de storm in 2007.
- Tweehonderd verschillende soorten paddestoelen zijn aangetroffen in de vallei.
- Op de website Waarneming.nl Schoorl – de Kerf zie je alle soorten vegetatie en dieren die mensen aantreffen in het duingebied.
- Alle houten banken in de Schoorlse duinen zijn deel van een sponsorproject. Voor vijfhonderd euro laat je een een herinneringsplaatje maken en help je mee aan een uitrustplek voor bezoekers van het duingebied.
What’s next?
Heb je vragen over de Kerf of over de wandel- of fietsroutes in de Schoorlse duinen? Laat je comments achter onderaan deze site en dan beantwoord ik ze voor je waar mogelijk.
Benieuwd naar meer verhalen? Onder andere waar je de beste haring eet in Bergen? Of wil je naar de kunstmarkt? Lees dan de volgende blog: Bergen, de vijf hotspots die je niet wil missen.