Enjoy the rhythm wanneer je de straten van Boston doorkruist
Zet het volgende nummer op Spotify op, draai je volume op stand tien en laat je meenemen door Renato Carosone:
Een speels Italiaans nummer dat zowel de Italiaanse als Amerikaanse culturen samenbrengt, precies zoals de North End van Boston.
Hoe de Italiaanse invloeden in North End een mislukte dag redden en je Boston toch omarmt
Blog 26
Je bent in Boston en wat is er mooier dan de Noord-Amerikaanse Indian Summer? Honderden bomen met geel, oranje en rode bladeren. Eindeloze herfstkleuren, zo ver als je kunt kijken. Je ruikt de warme, zoete chocolademelk al met de mini marshmellows bij de huiselijke wegrestaurants. Op naar vierentwintig uur in Boston.
Helaas. Voor een Indian summer moet je er echt eind oktober zijn en niet al in september, wanneer het de week ervoor nog dertig graden is.
Of de bladeren nu oranje of groen zijn, het zal vast mooi zijn in White Mountain National Forest. Tweeënhalf uur rijden van Boston. Hiken kan ook in de nazomer. Dus wat houd je tegen?
Maar soms heb je van die dagen dat alles misgaat. Is het de voorbereiding? Stand van de maan? Of gewoon domme pech? Er zijn geen auto’s meer beschikbaar bij de autohuur. En de auto’s die er nog wel zijn op de luchthaven kosten minimaal 400 dollar per dag. Dan toch maar iets anders verzinnen.
Het Isabella Steward Gardner Museum dan?
Even googelen. Een onopgeloste kunstroof maakt het museum in 1990 in een klap beroemd. Interessant. In de metro richting Heath. Subway is the way to go in Boston: simpel, snel en goedkoop.
Maar wie heeft de openingstijden gecheckt? Het bord op de deur zegt: gesloten. Op dinsdag? Ja echt, de enige dag in de week dat het Isabella Steward Gardner Museum zijn deuren sluit.
Wat nu?
Met jetlag, te weinig slaap en bovenal een gebrek aan cafeïne ga je op de houten bank voor het museum zitten. Vierentwintig uur in Boston en je ochtend is al naar de maan.
Alsof het lot je nog een steek onder water geeft, zie je in het park voor je een boom. De blaadjes van een tak kleuren vuurrood. Een teaser van wat Indian Summer had kunnen zijn.
Boston’s North End it is
Er hangt een eenzame Italiaanse vlag aan een vlaggenmast bij een huis tegenover het museum. Je hart slaat een slag sneller, je bloed begint te stromen.
Lang leve de adrenaline! Je rent terug naar het station. Dat is het. Op naar de Italiaanse wijk van Boston: North End it is.
Elf haltes later met de groene lijn, stap je uit. Langzaam voel je de Italiaanse invloeden op je inwerken. De scherpe geur van koffie ruik je vermengd met een zachte lucht van versgebakken brood en pastadeeg.
Welkom in Salem Street
Gebouwen met compacte rode bakstenen, vaak met smalle gevels en meerdere verdiepingen. Balkons en smalle straten doen je denken aan de de architectuur op Sicilië. Het voelt onamerikaans, als dat al een woord is.
Je ziet katholieke kerken met glas-in-loodramen, witte Mariabeelden en wapperende Italiaanse vlaggen.
Uithangborden met Italiaanse streeknamen en achternamen boven de restaurants vertellen je over het begin van de 20e eeuw, toen een grote stroom Italiaanse immigranten zich hier vestigde voor werk in de bouw en textielindustrie.
Welke winkels je niet mag missen in Boston
Je slentert door de smalle straten van de Italiaanse wijk. De drie volgende winkels zijn een absolute must:
-
Good taste Records
Voor wie het nog niet wist: vinyl is weer helemaal in. Verscholen tussen de woonhuizen vind je de ingang van de piepkleine platenzaak Good Taste Records. Van hip-hop tot funk, jazz en soundtracks: ze hebben van alles wat.
Ze staan bekend om hun verborgen muziekparels. Met hun 15 jaar internationale DJ-ervaring, helpen de eigenaren, Coty en Lindsey, je graag aan de perfecte plaat.
-
Polcari’s Coffee
Stap binnen in een wereld van kruiden, thee en koffie. De aroma’s van pumpkin spices, versgemalen koffiebonen en de rokerige geur van Lapsang Souchong-thee prikkelen je reukreceptoren.
Anthony Polcari opende deze winkel in 1932. Zijn droom? Een eigen koffiewinkel. Al sinds hij de oceaan overstak vanuit Italië. Zijn zoon neemt het uiteindelijk over en bouwt een trouwe klantenkring op. Niet doordat hij voetbalplaatjes weggeeft, maar vanwege zijn Italiaanse gastvrijheid.
-
I am books
Als er één plek is waar het Italiaanse erfgoed je tegemoet schreeuwt, dan is het wel de boekwinkel I Am Books. Ben je geïnteresseerd in Italiaanse of Italiaans-Amerikaanse boeken? Hier vind je jouw walhalla.
Behalve dat je hier alle soorten Italiaanse en Amerikaans-Italiaanse boeken vindt, geven bekende Italiaans-Amerikaanse schrijvers er boekpresentaties en signeersessies. Is het de moeite waard? Ontdek deze knusse boekwinkel en oordeel zelf.
Waar eten we in Boston?
Waar sluit je een dag vol avontuur af met een Italiaans tintje? Bij Eataly. Een restaurant en winkel in één, waar je eet, winkelt en leert over de Italiaanse keuken.
Op de derde verdieping vind je het rooftoprestaurant Terra, waar gerechten worden bereid op de grill van een houtoven. Misschien wat prijzig voor wat je krijgt, maar de smaak maakt veel goed.
Na het eten is er nog één stop: koffie bij Central Perk. Het café op Newbury Street waar je op de iconische oranje bank de volle Friends-ervaring beleeft. Zo komt je vierentwintig uur Boston toch nog tot een goed einde.
Een reel over North End in Boston: [link nog niet actief]
Fun facts
Lees de volgende fun facts over North End in Boston:
- Het staat vol met authentieke Italiaanse restaurants, waar je de beste cannoli’s buiten Italië vindt.
- Rivaliteit tussen Mike’s Pastry en Modern Pastry is bijna legendarisch—iedereen heeft een favoriet.
- Paul Revere woonde in de North End en zijn huis uit 1680 staat er nog steeds. Wist hij toen al dat zijn buurt ooit een toeristische trekpleister zou worden?
- Hull Street is de smalste straat in de North End. Het is zo smal dat je elkaar bijna moet passeren met een zijwaartse stap.
- North End heeft geen enkel stoplicht, wat het een unieke buurt maakt in het moderne Boston.
What’s next?
Heb je vragen over North End in Boston? Of winkels en restaurants, waar je medelezers gewoon heen moeten gaan? Laat je comments achter onderaan deze site.
Ben je benieuwd naar meer verhalen? Het volgende verhaal vertelt je over het mysterie van een beroemde man in de jaren vijftig in Bangkok. Ontdek alles over hem in de volgende blog: Jim Thompson House: de residence van de spion, architect en verdwenen zijdehandelaar.