Enjoy the rhythm van restaurant de Kas in Amsterdam-Oost
Zet het volgende nummer op Spotify op, draai je volume op stand tien en laat a taste of honey je meenemen naar restaurant de Kas.
Wat maakt restaurant de Kas een unieke culinaire ervaring?
Blog 17
Waar vormen verse groenten en frivole finesse samen een feest voor de fijnproever? Ervaar een uitgebreide lunch bij restaurant de Kas in hartje Oost, Amsterdam. Fine dining met een Beemster tintje uit de polder. Lekker groentegericht eten zonder poespas.
Restaurant de Kas is een culinaire oase in Amsterdam-Oost. Aan de rand van het Franckendael park zie je de stenen schoorsteen uittornen aan de zijkant van de glazen kas, welke voorheen dienst deed als stadskwekerij. Een vijver met waterbloemen aan de voorkant, groene kassen aan de achterkant.
De wanden van glas van links naar rechts, van onder naar boven vormen een indrukwekkende buitenzijde van een restaurant waar fine dining met Hollandse nuchterheid centraal staat.
De magie van de glazen kas
Als je binnenkomt, heerst er een ontspannen sfeer. Rustig en licht, mede door het interieur ontworpen door Piet Boon met zijn natuurlijke combinatie van hout, steen, staal en glas. Verder zorgt de ruimte tussen de tafels voor voldoende privacy voor mooie gesprekken.
Biologische groenten in de hoofdrol
“Bent u bekend?” is de eerste vraag als je aan tafel zit. “We serveren een drie gangen lunch. Mocht u mee willen gaan in nog een vierde gang, beslist u later.
Ons motto is lokale seizoensgebonden producten met als stelregel: in de ochtend geoogst is in de middag op het bord en deze groenten spelen de hoofdrol in elk gerecht. Vers plukken is direct serveren.”
Een ode aan het land bij restaurant de Kas
Voordat je begint met je menu krijg je een gazpacho van groene kruiden van het land, komkommer, paprika en tomaat. Een sliert olijfolie verdeelt de groene soep met strakke gouden lijnen alsof de interieurstijl van Piet Boon zelfs in de keuken zijn sporen nalaat.
Daarnaast staan er brood met een groene kruidenboter en de krokant gepofte mosterdtapioca met een intense gifgroene selderijdip klaar.
Als snack krijg je daarbij nog eens groene asperges in kruiden met een crème van harissa en radijzen met piccalilly mayonaise en een crumble van cassacekroepoek en maanzaad.
Activeer je smaakpapillen
Dan volgen de oesters, die je smaakpupillen op scherp zetten. Een schaal met Zeeuwse Creusen op ijs geserveerd.
Een pers met een maantje citroen en een kommetje van aardewerk met gesnipperde rode ui en azijn prijken op een metalen schaal en standaard.
De chef heeft de oesters al los gemaakt van hun schaal. Slurp de parel uit Zeeland voorzichtig naar binnen.
Verfrissende drankenkaart
Naast biologische hop en wijnen uit onder andere Nederland is er een bijzondere variatie aan non alcoholische opties.
Als eerste de waterkefir en siropen met ingrediënten als citroenverbena. Net even anders dan de cola of sprite, die de chemie tussen de drank en de pure smaak van groenten op slag zou verbreken.
Daarnaast heb je ook kombucha, welke je smaakpapillen en brein bedriegt. De zachte fris-zure smaak van deze bruisende gefermenteerde drank doet niet onder voor een droge champagne uit Reims als aperitief.
De kunst van bedienen bij De Kas
De nuchterheid van de gastheer lijkt in de eerste instantie wat afstandelijk. Later blijkt het prettig professioneel. Niet op de voorgrond, maar gepast en precies goed.
Als je bloemen bij je hebt, wordt er al een vaas gehaald zonder dat je het hoeft te vragen. Je glas is altijd vol. En met aandacht gaan de hosts om met eventuele allergieën.
Restaurant de Kas: een ode aan creativiteit en liefde voor vers
Terug naar het volgende gerecht de Eikhaas tempura, gefrituurde paddenstoelen met kimchi hollandaise en chiliolie.
De knapperige prikkelende buitenkant vormt een contrast met de zachte binnenkant qua smaak en structuur. Bovenop sieren de verse dille en koriander uit de tuin.
De kleuren ton sur ton van de oranje crème op de gefrituurde paddenstoel en de groene saus met de verse kruiden bevestigen wederom de creativiteit van de kok.
De keuken gaat door als een geoliede machine
In een perfecte tijdsspanne komen de aardewerken keramieken kommen van Marjoke de Heer met biet, lamsoren en framboos op tafel.
De fris zoete vruchten complimenteren de volle smaak van de geroosterde biet van de barbecue. De lavendel vinaigrette en de licht zilte smaak van de lamsoren maken het palet van smaak compleet.
Dan is het tijd voor je hoofdgerecht. De gebakken witte asperges delen het bord met doperwten, peultjes, snijbiet en een jus becasse van kippenlever.
De verleidelijke vierde gang
Als je vervolgens de vraag krijgt of je nog meegaat in de vierde gang, hoe zet je dan zo’n smaakfestijn stop? Zelfs als een nagerecht normaal niet je ding is, wil je meer. Verrassend en inspirerend, zoals al het voorgaande.
Het genot van de laatste druppel
En nee, daar krijg je geen spijt van. Zelfs het bolletje verveine roomijs met vanille crème en krokant gebakken croissant overtreffen het onverwachte.
Je geeft je over aan het moment. Alhoewel, dan zou je waarschijnlijk je bord naar je gezicht brengen en zelfs het laatste beetje van je bord aflikken.
En misschien zou je je tijdens een picknick op het Beemster platteland hiertoe laten verleiden, maar of dat in dit met Michelinster bekroonde restaurant gepast is?
Fun facts
Lees de volgende fun facts over restaurant de Kas:
- Restaurant de Kas is gevestigd in een voormalige kweekkas, die dateert uit 1926. Het gebouw was oorspronkelijk onderdeel van de Amsterdamse Stadskwekerijen.
- Voordat chef-koks Jos en Wim de Kas overnamen, hebben zij respectievelijk bij Ron Gastrobar en Jamie Olivers Fifteen in Amsterdam en Parkheuvel, La Rive en Bolenius gewerkt.
- Jos en Wim leerden elkaar kennen toen ze in 2014 werden aangesteld als chef-koks bij restaurant RIJKS in Amsterdam.
- De chefs vullen elkaar aan. Jos plant de menu’s, maakt nieuwe gerechten en overlegt over combinaties met de keuken en bediening. Wim is daarentegen praktisch, nauwkeurig en organisatorisch sterk.
- Het restaurant heeft wereldfaam en heeft inmiddels al meer dan 50.000 gasten ontvangen.
What’s next?
Ben jij wel eens bij restaurant de Kas geweest? Wat was jouw ervaring? Laat het weten onder in de comments.
Een avond naar de film in een omgeving die al tot de verbeelding spreekt? Ga nu naar het nieuwste artikel: De vijf eigenzinnigste bioscopen van Amsterdam.