Skip to main content

Enjoy the rhythm tijdens de wijnproeverij in Franschhoek

Zet het volgende nummer op Spotify op, draai je volume op stand tien en laat je meevoeren in het ritme van Calm Down van Rema en Selena Gomez

Waar ga je heen voor de beste wijnproeverij in Franschhoek?

Blog 13

Waar denk je aan bij wijn uit Zuid-Afrika? Een slobberwijntje, een krachtige cabernet sauvignon of een fluweelzachte blend? Ontdek Mullineux & Leeu en laat de god van de wijn je verleiden tijdens een wijnproeverij in Franschhoek.

De autorit van Kaapstad naar Franschhoek duurt ongeveer een uur. De fuchsiaroze bougainville in de middenberm flitst aan je voorbij wanneer je het antracietkleurige asfalt naar de wijnstreek volgt.

Naarmate je dichterbij de bestemming komt, zie je steeds meer velden met wijnranken. Geordend. Meter voor meter naast elkaar.

Bij elke wijngaard hoort een statig huis: wit gepleisterde muren, donkergrijze daken en klokvormige gevels. Luiken, zwarte Franse balkons en oprijlanen van wit grind.

Maar vertel eens: hoe komen deze statige huizen toch aan namen als “Vrede en lust” en “Plaisir”?

Beland in een tijdsvacuüm

Als je Franschhoek inrijdt, zet je je klok één uur en 150 jaar terug in de tijd. De hoofdstraat leidt je tussen de restaurants en winkels in de koloniale boerderijbouwstijl. Ergens doen ze denken aan de houten huizen in de Zaanstreek eind negentiende eeuw, maar dan in wit leisteen.

Welkom bij The Coach House:  

Je eerste stop? B&B The Coach House, waar de geurige witte jasmijn je verwelkomt. Drop je bagage en ga op weg. De lokroep van het goddelijke druivenvocht fluistert je naam al. Bacchus nodigt je uit bij wijnhuis Mullineux & Leeu.

De bloeiende weg naar de wijnhemel  

De sierlijke Jacaranda bomen met paarse kelkvormige bloemen wijzen de weg naar het wijnhuis. Eenmaal bij de entree van het proeflokaal wachten twee glimmende, zwartmarmeren leeuwen je op. Groots en indrukwekkend kijken ze neer op de volgende slachtoffers van de wijngod.

Warm gastvrij onthaal bij de wijnproeverij in Franschhoek

Een lachende Zuid-Afrikaanse sommelier verwelkomt je aan tafel. Met een grap en een beetje Afrikaans begroet hij je voordat hij overgaat in rap Engels.

Smaakvolle onthullingen bij de Leeu Passant tasting 

De wijnprofessional legt uit dat de Mullineux & Leeu hun wijn in vier gebieden verbouwt. Vervolgens vertelt hij over de wijnen.

Over de chardonnay:  

Hij start met de chardonnay. Deze druiven verbouwt het wijnhuis in het gebied Helderberg. Een hoge en koele wijngaard met veel invloed van de zee.

De witte wijn heeft hierdoor een droog, fris en scherp mondgevoel en een hint van citrusvruchten met een zilte textuur. Alsof een scherpe zeebries door je mond waait.

Over de wellington 

Vervolgens vertelt hij verder: “De Leeu Passant wellington. Mullineux & Leeu telen de rode wijndruiven op twee van de oudste wijngaarden van Zuid-Afrika, geplant in 1900.”

Deze rode wijn heeft een verleidelijke en complexe geur die doet denken aan rozen in je grootmoeders tuin, veenbessen, kersen en kruiden en een vleugje tijm. Nog meer? Ja, de connaisseur proeft waarschijnlijk ook de tonen van sinaasappelschil, rabarber, roze peperkorrels en kruidnagel.

En de minder ervaren wijnproever? Stel je voor dat naar verhalen luistert, die elke slok verklaren. De wijn is een beetje als twee stamouders tijdens een avondmaal, die je meenemen naar vervlogen tijden. Complex en vol geschiedenis.

Over de cabernet sauvignon 

Dan is de cabernet sauvignon aan de beurt. Deze druiven teelt Mullineux & Leeu in een koeler deel in Stellenbosch. Hoe komt het dat deze blend rijk, intens en fris tegelijk is? De telers plukken de druiven pas laat in het seizoen, wanneer ze nog maar weinig suiker bevatten.

Zijdezachte tannines omhullen deze soepele wijn. Proef je de tonen van moerbei, gedroogde sinaasappel, cassis en een hint van een zoete rode pruim?

Over de blend: cabernet sauvignon, franc en cinsault

Als laatste vertelt hij over de Leeu Passant, het paradepaard van het wijnhuis. Het is een blend van cabernet sauvignon met de franc- en cinsault druif, welke voor een stevige structuur zorgen. Gelijktijdig strelen zachte tannines je tong. Ruik de mix van gedroogde bramen en bergamot-sinaasappels.

De mysterieuze kracht van wijn bij de wijnproeverij in Franschhoek

Ondanks dat je de wijn natuurlijk uitspuugt, voelt je hoofd toch heel wat lichter aan het einde van de proeverij. Hoe komt dat toch? Of geven die paar dunne broodstengels onvoldoende bodem voor het alcoholhoudende druivensap?

Als je de wijnstudio verlaat 

Als je de wijnstudio verlaat, verrast de nog lichte blauwe hemel je. Loop nog even rond en geniet van het prachtig onderhouden landgoed, waar meer dan honderd tuinmannen hun werk doen.

De contouren van de bergen steken scherp af tegen de helderblauwe lucht. Een witte wolkendeken dekt de bergtoppen langzaam toe. Het is tijd: voor een feestmaal van de goden.

Na de wijnproeverij naar een restaurant met een ster: de Protégé in Franschhoek

Het wijnhuis Mullineux & Leeu heeft namelijk meerdere restaurants, waarvan één in Franschhoek: de Protégé. Hier runt chef-kok Zane Soutar een open keuken midden in het restaurant.

Hou je van een vers en seizoensgebonden verrassingsmenu? Van op steenkool geroosterde lamskoteletjes tot Koreaans gebakken bloemkool met koriander karnemelksaus, Purdon Wagyu Sirloin en bietjes tartaar. Dan is dit restaurant een absolute aanrader. En nadat je hier je dag afsluit, wandel je in hogere sferen terug naar je opgemaakte bed bij The Coach House voor een heerlijke nacht.

Alle praktische informatie

Meer weten over Guesthouse The Coach House?

Wijnproeverij Mullineux & Leeu in Franschhoek

Restaurant Protégé 

Fun facts 

Lees de volgende fun facts over Zuid-Afrikaanse wijnen:

  1. De wijnbouw startte in Zuid-Afrika in 1659, toen een Nederlandse kolonist de eerste druivenstok plantte.
  2. De pinotage is een unieke Zuid-Afrikaanse druivensoort, die in 1925 ontstond toen wijntelers de Pinot Noir en Cinsault kruisten.
  3. Er zijn wijnfestivals in Zuid-Afrika zoals de Stellenbosch Wine Festival en Het Franschhoek Bastille Festival.
  4. ‘Braaien’ een sociale activiteit, waarbij de Zuid-Afrikanen gegrild vlees combineren lokale wijnen.
  5. De ‘Cape Winemakers Guild’ is een selecte groep wijnmakers, die de meest exclusieve en hoogwaardige wijnen van het land produceren.

What’s next?

Weet jij nog andere wijnhuizen die een absolute must zijn? Laat het weten in de comments hieronder, verras je medelezers en wie weet lees je een volgende keer een blog over jouw favoriete wijngebied.

Lees nu de volgende blog staat over een onvergetelijke roadtrip met dé plek voor de beste appeltaart in Minnesota: Ervaar de majestueuze Mississippi vanaf de Great River Road.

Elle

Waar ga je heen voor de mooiste reisverhalen? Van een roadtrip door het uitgestrekte Utah tot zeilen op de San Blas, eten in restaurant Spicemarket of Nederlandse grootmeesters bewonderen in de privécollectie van Carlos Slim in Mexico. Ervaar het leven van 'Jij bent toch altijd op vakantie?'

2 Comments

Leave a Reply