Enjoy the rhythm in museum STRAAT op de NDSM werf in Noord
Zet het volgende nummer op Spotify op, draai je volume op stand tien en laat je meenemen door Brittany Howards Stay High.
Museum STRAAT: waarom ga je naar deze scheepsloods vol street art?
Blog 20
Waar denk je aan bij graffiti? Vandalisme, geklad op een viaduct of vrijheid van expressie? Ga naar museum STRAAT en bewonder een wereld waar awareness, fantasie en protest samenkomen. Van graffiti tot muurschilderingen, sticker art en digitale kunst. Allemaal op een plek bij elkaar in Noord.
Je ruikt de verf van ver, je hoort spuitbussen sissen en metalen containers echoën. Op het plein voor het museum staan tien mensen in blauwe overalls. Ze sprayen blauwe, gele en rode verf tijdens hun workshop graffiti spuiten.
Overleg, gegiechel en het getik van de kogels in de spuitbussen verdwijnen op de achtergrond wanneer je naar de ingang van museum STRAAT loopt.
Een warme glimlach bij de ingang van Museum STRAAT
Op de metershoge muur boven de ingang lacht Anne Frank je toe. Haar zwarte haar glimt en lichtjes in haar ogen kijken je aan. Erboven staan in sierlijke witte letters ‘Let me be myself’.
De Braziliaanse straatartiest Kobra verwelkomt je met deze muurschildering, geheel in zijn stijl: kleurrijke en geometrische patronen over iconische mensen. Een voorproef op wat je gaat zien.
Een giftig meesterwerk
Bij de ingang betaal je en vervolgens loop je door een tunnel van spaanplaat de loods in. Wat verwacht je van een museum over graffiti? Hou je vast. Honderdzestig kunstwerken hangen aan stalen kabels of staan op houten stellages. Waar begin je?
Links hangt een doek van ongeveer tien meter hoog, spuitbus op polyester, het grootste doek ooit gemaakt in STRAAT. De details zijn verbluffend: van kraalogen van een roze-bruine raaf tot vouwen in een rok en schaduwen van het prikkeldraad die op de benen van de artieste Eva Simons reflecteren.
De dood heeft zich onder haar rok verborgen. Een lotusbloem zweeft boven haar hoofd. Zuiver, een wedergeboorte. Studio Giftig vertelt met spuitbussen het levensverhaal van de Nederlandse zangeres.
Een permanent thuis voor oorspronkelijk tijdelijke kunst
STRAAT biedt in dit museum een podium aan kunstenaars, wiens werken doorgaans vervagen door weersomstandigheden of welke de stad alweer na enkele dagen overschildert, vanwege hun label vandalisme.
De museale context geeft de kunstwerken een erkenning voor wat ze zijn: een expressie van kunst, techniek en creativiteit. Gerenommeerde straatkunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk.
Wandelen door nagemaakte straten vol kunst
Het is bijna alsof je tussen de beschilderde muren van straten doorloopt en hier en daar door een kier glipt naar een volgende steeg met nieuwe creaties. Al zie je in de stad misschien niet snel een grijze bestelbus aan drie stalen kabels boven je hoofd hangen.
Meer weten over deze street beelden? Er is een audiotour beschikbaar, hoewel deze wat summier is. Misschien is een rondleiding in het weekend wat uitgebreider? Hier en daar hangt wat tekst en uitleg over enkele werken. Op een A4 geprint in plastic folie.
Verder vind je meer over de geschiedenis op een tijdslijn in het midden van de loods. Iets meer uitleg over de tentoongestelde kunstwerken zou nog meer achtergond geven.
Extra notes
Is deze extra uitleg welkom? Thema’s zijn duidelijk zonder context. Straatkunst vraagt aandacht voor actuele onderwerpen: van milieu tot vrouwenrechten en politieke statements.
De vogel van Dulk
Zoals de zes en een halve meter flamingo-eenhoorn achterin de hal. Stukken afval op de grond, visnet om zijn poot en een vishaak in zijn snavel. De maker van dit stuk, Dulk, daagt zijn publiek uit. Kijk naar de schoonheid om je heen en tegelijkertijd de kwetsbaarheid door menselijke invloeden.
Het doek van JDL
Loop je verder, dan kom je bij een zwart-wit doek van Judith de Leeuw. Hier zie je een vrouw met haar spiegelbeeld in water afgebeeld. Haar huid boven afgebeeld in craquelé, de vrouw eronder gaaf.
Het verhaal achter de afgebeelde vrouw geeft een extra dimensie aan het werk. Judith geeft beeld aan een vrouw die zichzelf na misbruik weer opbouwde en maakte dit werk voor Wereldvrouwendag.
De sarcastische spiegel van Wasted Rita’s statements
Andere stukken zoals dat van Wasted Rita biedt meer ruimte voor eigen interpretatie. De handgeschreven statements lijken meer op post-it stickers, die je op je spiegel plakt.
Zwarte letters op een witte achtergrond. Teksten geïnspireerd door punk, haar favoriete comédiennes en het dagelijkse leven. Deze teksten vol sarcasme zetten je aan het denken.
Eerste rang genieten bij museum STRAAT
Even alle kunst van bovenaf op je in laten werken? Loop dan de stalen trappen omhoog naar het café. Vanaf je kruk, chesterfield of een groen fluwelen stoel geniet je van kleur, details en een heerlijke havermelk latte met een muffin of een van de andere lekkernijen. Go for it.
Fun facts
Lees de volgende fun facts over het graffiti en street art museum:
- STRAAT is het grootste street art museum ter wereld, gevestigd in een voormalige scheepswerf op de NDSM-werf.
- Het museum beslaat 8000 vierkante meter.
- Regelmatig organiseert STRAAT live schilder- en graffiti-sessies, waarbij bezoekers kunstenaars aan het werk kunnen zien.
- De meeste kunstwerken in het museum zijn speciaal voor STRAAT gemaakt en zijn nergens anders te zien.
- Sommige muren in het museum bevatten nog steeds originele graffiti uit de tijd dat de NDSM-werf een kraakpand was.
What’s next?
Meer weten over Amsterdamse straatkunstenaars? In de vijfdelige serie Piece of Art belicht filmmaker Dave Damon het werk van vijf verschillende artiesten. In elke aflevering vertelt een andere artiest over zijn of haar eigen stijl en hoe deze bepalend is voor onze stad. Wat vind jij mooie straatkunst? Laat het weten in de comments hieronder.
Het volgende artikel staat weer op de site. Benieuwd? Ga nu naar de volgende blog: De Kerf, waarvoor je om 5.00 uur ’s ochtends je bed uitgaat.