Enjoy the rhythm: ‘Unsupervised’ New York
Zet het volgende nummer op Spotify op, draai je volume op stand tien en laat je meevoeren door Vangelis’ Blade Runner, de inspiratie van data-analist Refek Anadol:
Is AI in kunst controversieel?
Blog 5
Waar denk je aan bij kunst? Inspireert het? Weerspiegelt het de cultuur en geschiedenis van de samenleving? Stimuleert het innovatieve denkwijzen? Stap binnen in MoMa New York en beoordeel kunstwerk ‘Unsupervised’ van data analist Refek Anadol.
Loop het museum MoMa in hartje Manhatten binnen. Als je na de ingang de hoek omgaat, vallen als eerste de enorme ramen op. Van boven naar beneden.
Draai vervolgens vrolijk door de zilveren rij van tourniquets en sta oog in oog met een muur van 5 bij 6 meter: het canvas van ‘Unsupervised’.
Vlei je neer op de zwarte faux-leren kubussen, vanwaar je een volledig overzicht hebt over de muur. Mensen zitten en staan in groepen om je heen. Niemand zegt iets, alsof je in de stilte coupé van de trein zit.
De Magie van ‘Unsupervised’ in MoMa New York
De muur trekt je aandacht. De kleuren bewegen als een wervelende massa voor je. Alsof ze een uitweg uit het canvas zoeken. En de verf uit het schilderij stroomt.
Voel de ongetemde energie. Hallucineer je? Nee, je droomt. Deepdreaming? Laat je betoveren door het voortdurend veranderende kunstwerk.
Eerst is het oranje en blauw. Vervolgens zwart, wit en rood. Hoge golven en kronkelende kleuren dansen en springen omhoog in 3D. Dan, ineens, verandert het canvas. Steden, natuur, mensen. Een gezicht. Een vrouw?
Laat de tijd vervagen. Vertraag je gedachten. Terwijl je hersenen krampachtig de chaos van de beelden organiseren: een soort tevergeefse Marie Kondo, maar dan in je brein.
Inspiratie en creatieve kracht van ‘Unsupervised’ MoMa NewYork
In het Museum of Modern arts speelt machine learning voor schilder. De computer interpreteert visuele en informatieve data van tweehonderd jaar MoMA-collectie en zet het continu om in veranderende beelden.
Refik Anadol gebruikt data als verf en de juiste prompts als een penseel. Refik Anadols inspiratie? De sciencefictionfilm ‘Blade Runner’.
Ga naar YouTube en bekijk het volgende filmpje van anderhalve minuut over het kunstwerk ‘Unsupervised‘.
Is AI controversieel in kunst?
Meer dan honderd jaar geleden is Picasso controversieel met een rauwe weergave van vijf naakte prostituees in een bordeel van Barcelona. Zijn kunstwerk is in die tijd een breuk met de traditionele artistieke normen en hangt een verdieping hoger dan ‘Unsupervised’ in MoMA.
Zijn data-analisten de kunstenaars, die breken met de huidige vorm van kunst? Geven zij de nieuwe stijlstroming aan? Met andere woorden: zijn de schilderijen en foto’s van grootmeesters van de afgelopen jaren inmiddels iets uit het verleden?
Terug naar de Realiteit: Van moderne kunst naar groene koffie
Keer met een vol en verward hoofd terug in de drukke straten van Manhattan. De vragen over de rol van AI in kunst duizelen je. Of zijn het de wolkenkrabbers om je heen? En al die mensen?
Mannen en vrouwen in pak lopen voorbij. Strakke gezichten op weg naar onbekende bestemmingen. Maar jouw pitstop is bekend: Cha Cha Matcha.
Cha Cha Matcha
En als AI ‘Unsupervised’ in MoMa NewYork al niet eng genoeg is, zit je een kwartier later met een groene sci-fi koffie in je hand: een matcha havermelk latte macchiato met gember en kaneel.
‘Do every day one thing that scares you’ zoals Baz Luhrman in zijn sunscreensong op Spotify zingt.
Liever luisteren naar de blog? Binnenkort staan videos van ellevie travels op YouTube.
Fun facts
Welke controversiële kunstwerken herbergt MoMa?
- ‘Les mademoiselles d’Avignon’, Pablo Picasso, 1907: De rauwe en angstaanjagende weergave van naakte figuren is een breuk met traditionele artistieke normen.
- ‘Fountain’, Marcel Duchamp, 1917: Urinoir op een sokkel. Dit kunstwerk stelt vragen over de definitie van kunst en de rol van de kunstenaar.
- ‘Untitled Film Stills, Cindy Sherman, 1977-1980: Zij speelt vrouwelijke personages, die genderrollen belichten- provocerend en uitdagend.
- Fototentoonstelling, Robert Mapplethorpe, 1989: Deze expliciete foto’s van naakte mannen en homo-erotische thema’s zorgen voor politiek en cultureel tumult.
- ‘Untitled (Your body is a battleground’), Barbara Kruger, 1989: Kruger’s politiek geladen kunstwerk legt de nadruk op vrouwenrechten en de controverse rond abortus.
What’s next?
Okee, genoeg datakunst en sci-fi koffie in Manhattan voor nu. Wat is jouw favoriete museum in New York? Laat het weten in de comments en wie weet lees je een volgende keer over jouw mooiste kunstkabinet.
In het volgende verhaal ga je naar één van de meest buitengewone plaatsen in Mexico. Ga mee naar de volgende blog over de Piedra Herrada en ontdek welke geheimen in de bergen van Mexico schuilen.